Onze School

Lieve lezer,

Een nieuwe pagina op mijn website. Want in maart 2018 ben ik samen met Mirjam van den Bos-Folkers een particuliere basisschool gestart: De Natuurschuur. Een school waar gevoelige kinderen wèl hun draai kunnen vinden en waar natuur centraal staat in allerlei opzichten. Waar ze hun ei kwijt kunnen en waar we op een andere manier kunnen leren. Een school waar zij tot hun recht komen.

De school is een particuliere school, omdat we onze school kleinschalig willen houden. We geloven in de kracht van kleinschalige groepen, kindgericht onderwijs, leeftijdsmix, geen verplichte toetsen en aandacht voor de eigenheid van kinderen. Daarom worden wij niet door de overheid gesubsidieerd (de overheid subsidieert alleen scholen die binnen vijf jaar tot minimaal 200 kinderen uitgroeien). Dat betekent dat ouders zelf voor het lesgeld moeten opdraaien.

Onze school bevindt zich op het erf van De Zilveren Maanvlinder. Alles wat we nodig hebben en wat we momenteel wensen is al aanwezig: een gebouw van zoveel mogelijk natuurlijke materialen, een heerlijke tuin, moestuin, ruimte, spelmateriaal, visplek, een natuurgebied om de hoek, landelijk gelegen maar toch centraal, heerlijke energie, etc.

Op onze school willen we kinderen met hart en ziel de gelegenheid geven om zichzelf te leren ontdekken en hun talenten te ontwikkelen.

Mirjam en ik hebben allebei een behoorlijke portie expertise in het onderwijs en het coachen van kinderen in onze portefeuille. Bovendien voelen we elkaar haarfijn aan en dus voelt het supergoed om dit te gaan doen samen. Naast ons is er nog de expertise van een onderwijsassistent, bioloog en docent Alex Kooy, een vakleerkracht creatieve werkvormen, en nog een extra leerkracht basisonderwijs.

Samen voorzien we de kinderen van onderwijs en allerlei mooie workshops op allerlei gebieden. Een greep uit het assortiment?: naar het strand, bos, aanleggen van en werken in de moestuin, koken, timmeren, op onderzoek uit, een biologische winkel runnen, yoga, muziek, sport, spel, ontspanning, creativiteit, wandelen, maar natuurlijk ook rekenen, schrijven, lezen en het behalen van de kerndoelen. We zijn verplicht om de inspectie te laten zien dat wij onze leerlingen door de kerndoelen heenloodsen, dat vinden we ook belangrijk, en daar hebben we fantastische middelen en werkvormen voor gevonden.

Uitgangspunt van de school is leren in en met de natuur. Ontspannen, ontdekken, genieten, groeien, jezelf zijn. Natuurlijk leren: we gaan uit van de eigenheid van kinderen, hun eigen ontwikkelingsdrang en nieuwsgierigheid, van hun puurheid, hun innerlijke motivatie, hun eigen vragen, etc. Maar natuurlijk wel volgens een bepaalde structuur. Elk kind is gebaat bij ondersteuning van (meerwetende) partners. We willen ze graag helpen hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen in een veilige, maar uitdagende omgeving. De situatie op onze school lijkt zoveel mogelijk op die in het echte leven, met het dagelijks leven in de maatschappij. Door de keuzes die kinderen maken, leren ze dat acties ook gevolgen hebben en leren ze daar ook bewust mee om te gaan, met onze begeleiding.

Heb je interesse? Mail dan even naar natuurschuur2018@gmail.com of kijk op www.natuurschuur2018.nl